تقویم علم؛
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها، کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۸ شهریور برابر ۲۹ آگوست را ورق می زنیم.
***
اولین تماس تلفنی میان اعماق اقیانوس و فضا
۲۹ آگوست ۱۹۶۵ میلادی برابر با ۸ شهریور ۱۳۴۴، طی ماموریت جمینای 5 (از ۲۱ تا ۲۹ آگوست)، خدمه این فضاپیما گوردون کوپر و چارلز کنراد تماس تلفنی رادیویی ای را از سوی فضانورد ماموریت مرکوری، اسکات کارپنتر دریافت کردند. اما در آن زمان کارپنتر نه در فضاپیما که درون زیردریایی سی لب- ۲ در عمق ۶۲ متری اقیانوس آرام در سواحل کالیفرنیا بود.کارپنتر ۳۰ روز را صرف زندگی و کار در زیردریایی سی لب-۱ کرد و در این مدت پژوهش هایی در حوزه فیزیولوژی و روش های نجات انجام داد. مکالمه کوپر و کارپنتر اولین تماسی بود که میان یک فضانورد در فضا با یک آب نورد در زیر اقیانوس برقرار می شد. بعد از این تماس، جمینای-۵ به زمین بازگشت و در آب فرو افتاد.
عنصر 109
۲۹ آگوست ۱۹۸۲ میلادی برابر با ۸ شهریور ۱۳۶۱ خورشیدی، یک اتم از یک عنصر جدید ساخته شد. فیزیکدانان آزمایشگاه تحقیقاتی یون های سنگین در دارمشتات آلمان غربی در بزرگداشت لیزه ماینتر، فیزیکدان اتریشی سوئدی نام مایتنریم را با نماد Mt برای این عنصر با عدد اتمی ۱۰۹ پیشنهاد کردند. این دانشمندان عنصر ۱۰۹ را از بمباران هدف ایزوتوپ ۲۰۹ بیسموت با هسته های شتاب یافته ایزوتوپ ۵۸ آهن به دست آوردند. پس از یک هفته بمباران هدف، یک هسته ذوب شده تولید شد و این تیم وجود عنصر ۱۰۹ را با چهار اندازه گیری مستقل تایید کرد.
اولین بمب اتمی اتحاد جماهیر شوروی
۲۹ آگوست ۱۹۴۹ میلادی برابر با ۸ شهریور ۱۳۲۸ خورشیدی، اتحاد جماهیر شوروی اولین بمب اتمی خود، را آزمایش کرد. این یک بمب پلوتونیومی از نوع انفجاری بود که در محوطه آزمایشی سِمیپالاتینسک منفجر شد و تا ۲۰ کیلوتن بازده داشت. در ایالات متحده به آن یو شماره ۱ می گفتند که برگرفته از نام یوزف استالین بود. این رویداد پنج سال زودتر از آنچه در غرب پیش بینی می شد رخ داد و این به دلیل یک فیزیکدان لس آلاموس به نام کلاوس فوکس بود که جاسوس شوروی در آمریکا بود و کپی دقیق طرح اصلی بمب اتمی ترینیتی را از پروژه منهتن سرقت کرد و به روس ها داد. با ظهور اتحاد جماهیر شوروی به عنوان یک رقیب هسته ای، انحصار تسلیحات اتمی آمریکا به پایان رسید و انگیزه قوی ای برای تشدید برنامه آزمایش های هسته ای خود به ایالات متحده داد. بدین ترتیب جنگ سرد آغاز شد. در ۲۳ سپتامبر ۱۹۴۹، ترومن، رییس جمهوری وقت آمریکا که دستور بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی را صادر کرده بود، آزمایش بمب اتمی شوروی را به مردم آمریکا اعلام کرد.
کاشف اُزن
۲۹ آگوست ۱۸۶۸ میلادی برابر با ۸ شهریور ۱۲۴۷ خورشیدی، کریستیان فردریک شونبین، شیمیدان آلمانی سوئیسی درگذشت. او در سال ۱۸۴۰ ازن را کشف و نامگذاری کرد و اولین کسی بود که پنبه تفنگ (نیتروسلولز) را توصیف کرد. او خاطرنشان کرد که ازن هنگام رعد و برق ظاهر می شود و این گاز را به دلیل بوی عجیبش ازن نام گذاشت زیرا ازو به یونانی به معنی بو است. آزمایش های بعدی نشان داد که عبور جریان الکتریکی از طریق اکسیژن خالص و خشک (O2) باعث ایجاد ازن (O3) می شود. کشف ماده منفجره قوی به نام نیترات سلولز یا پنبه تفنگ، نتیجه یک حادثه آزمایشگاهی بود. یک روز در سال ۱۸۴۵ شونبین به طور اتفاقی مقداری اسید سولفوریک و اسید نیتریک را روی میز ریخت و مجبور شد میز را با یک پیش بند نخی خشک کند. پس از خشک شدن میز، پیش بند شعله ور شد و این گونه او سلولز نیترات ایجاد کرد. در نهایت از این ماده تولید باروت بی دود استفاده شد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۸ شهریور در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۸ شهریور در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.