صنعت خودروسازی در1402 چطور گذشت؟

صنعت خودروسازی در۱۴۰۲ چطور گذشت؟

یک کارشناس صنعت خودروسازی ضمن بررسی روند این صنعت در سال 1402، تحلیلی از روند قیمت خودرو در سال جاری را ارایه داد.

مسیح فرزانه کارشناس صنعت خودرو به خبرنگاراقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا گفت: اگر بخواهیم روند بازار خودرو در سال 1402 را مورد بررسی قرار دهیم؛ اولین موضوع حایز اهمیت به اردیبهشت ماه این سال باز می گردد که در این ماه خودروسازان درخواست افزایش 80 درصدی قیمت رسمی خودرو های تولیدی را مجددا مطرح کردند.

وی ادامه داد: این درخواست از سوی معاون اول رییس جمهور رد شد؛ چرا که کل بازار را تحت شعاع قرار می داد. البته شایان ذکر است که در اردیبهشت ماه همان سال قیمت خودرو در حدود 40 درصد افزایش یافت، اما این تمام درخواست خودروسازان نبود.

این کارشناس صنعت خودرو تصریح کرد:، اما با وجود افزایش قیمت خودرو، این بازار تا پایان تابستان آن سال درگیر رکود خیلی شدیدی بود که به نظر می آمد به عمد ایجاد شده است تا تورم را در بخش خودرو تحت کنترل آورد. این موضوع به نوعی به موفقیت در اهداف خود رسید و قیمت خودرو از اردیبهشت تا پایان تابستان 1402 حدود 30 درصد کاهش یافت.

وی ادامه داد: شایان ذکر است که وعده های وزارت صمت در مورد واردات خودرو نیز تاثیر زیادی در کاهش قیمت خودرو در بازار داشت؛ اما توجه به این موضوع ضروری است که در هر اقتصاد کلانی استفاده از ابزار ایجاد رکود برای کنترل سرعت رشد تورم بسیار خطرناک است؛ چرا که همانطور که مشاهده کردیم در سال 1402 نیز مانند سال قبل از آن از این ناحیه اقتصاد ما دچار شوک شد.

 رکود باعث نابودی کسب وکار بخشی از کسبه بازار خودرو شد

فرزانه در ادامه گفت: در همین راستا، رکود باعث نابودی کسب وکار بخشی از کسبه بازار خودرو شد. اما از مهرماه 1402 بازار خودرو طبق پیش بینی هایی که شده بود، روند خود را تغییر داده و رو به افزایش رفت. این افزایش قیمت در حوزه خودرو های داخلی خیلی نرم و پله به پله بود؛ اما پس انتقال اختیار تصمیم گیری در تعیین قیمت کارخانه ای خودرو از شورای رقابت به سازمان حمایت از مصرف کنندگان منتقل شد، شرایط کمی تغییر کرد.

وی تاکید کرد: رشد قیمت ها در خودرو های وارداتی که از اواسط آبان ماه شروع شده بود، در نهایت با فرارسیدن دی ماه 1402 شدت گرفت. با تقویت سیگنال های درگیری های منطقه ای و افزایش دلار در بازار آزاد این پرش قیمت خیلی بیشتر شد. شایان ذکر است که افزایش قیمت دلار در اقتصاد موجب ایجاد جو ناپایداری در اقتصاد شده و به همین جهت روند افزایشی در نرخ ها را با شدت بیشتری تقویت می کند.

این کارشناس صنعت خودرو در ادامه گفت: سرکوب قیمت دلار موجب بم ریختگی بیشتر بازار خودرو از دی ماه شده و روند قیمت خودرو را متحول کرد. جمع این اتفاق در کل موجب رکود مجدد و شدید در ماه های پایانی سال 1402 شد. شایان ذکر است که در شرایطی که بازار به سرعت رشد می کند، بازار دست به اصلاح خودش می زند، اما معمولا در بازار خودرو پس از افزایش قیمت دلار و اصلاح قیمت بازاری ارز، قیمت خودرو کاهش نمی یابد.

وی ادامه داد: در نهایت در اسفند ماه قیمت خودرو به حدود قیمتی مشابه خودش در سال 1401 بازگشت.

در سال 1402 در صنعت خودرو سازی چه گذشت

شرایط قیمت خودرو در سال 1403

فرزانه تاکید کرد: ایران خودرو در پایان سال 1402 در نامه ای به نهاد بالا دستی درخواست افزایش قیمت خودرو را ارایه داد. افزایش قیمت کارخانه ای خودرو قطعا تا زمان دریافت مجوز رسمی اتفاق نمی افتد، اما با توجه به ضرر و زیان انباشته خیلی سنگین سه خودروساز دولتی که از 12 همت در سال 1396 به 220 همت رسیده است، این خودروسازان عملا ذیل بند ماده 141 قانون تجارت قرار گیرند.

وی ادامه داد: ماده 141 قانون تجارت حکم می کند که ضرر و زیان انباشته یک شرکت زمانی که بیش از نصف سرمایه آن شرکت شود بایستی مجمع عمومی سرمایه گذارانش را برگذار کند و تصمیم به انحلال شرکت و یا تجدید بقا با تغییراتی بگیرند. ایران خودرو در حال پیگیری راه حل هایی از جمله ارزیابی مجدد دارایی ها و عرضه خودرو از بورس است. این مانور ها شاید کمی از ضرر و زیان این شرکت ها بکاهد.

این کارشناس خودرو در ادامه گفت: سریع ترین راه برای نجات خودروسازان بازنگری دارایی ها است، اما در نهایت باید قیمت گذاری دستوری ملغی شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "صنعت خودروسازی در1402 چطور گذشت؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "صنعت خودروسازی در1402 چطور گذشت؟"، کلیک کنید.