به گزارش خبرگزاری آسیاننت و براساس گزارش فارس، فناوری ساخت پهپادها به قدری گسترش یافته اند که به طور ویژه در زمینه های مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و… به کار گرفته می شوند. پهپادها امروزه جایگاه مهمی در مجموعه قدرت نظامی کشورهای مختلف دنیا کسب کرده اند، این هواپیماهای بدون سرنشین به دلیل عدم نیاز به تاسیسات و پایگاه های بزرگ و ثابت، سادگی تعمیر و نگهداری، به کارگیری آسان، نداشتن تلفات انسانی، امکان استفاده از فناوری پیشرفته در ساخت و مزایای دیگر، بسیار برای کشورها به ویژه جمهوری اسلامی ایران پراهمیت بوده است.
به گزارش فارس، پهپاد کرار یک پهپاد چند منظوره ایرانی با موتور توربوجت بوده که در خدمت بسیاری از یگان ها و رده های نظامی ارتش و سپاه قرار گرفته به گونه ای که اولین تجربه ایران در ساخت پهپاد با پیشرانه جت و نیز اولین پهپاد رزمی ایران با قابلیت حمل طیف وسیعی از انواع تسلیحات است. در این گزارش قصد داریم به بررسی ویزگی های پهپاد کرار که از آن به اولین پهپاد جت ایرانی یاد می شود، بپردازیم.
پهپاد «کرار» با استفاده از پرتابگر ریلی و شتاب دهنده سوخت جامد پرتاب شده و شیوه فرود آن ها نیز با چتر و کیسه هوا است. کرار، پهپادی با بدنه استوانه ای شکل، بال نصب شده در پایین بدنه، یک موتور توربوجت در انتهای بدنه که ورودی هوای آن در بالا قرار گرفته و دم H شکل است. نوک بال های این پهپاد تا حدودی به صورت منحنی طراحی شده تا از اثر پسای القایی کاسته شود و نیز یک جایگاه زیر بدنه و امکان نصب یک جایگاه زیر هر بال برای حمل محموله خارج بدنه پهپاد کرار در نظر گرفته شده است. این پهپاد ایرانی سرعتی در حدود 900 کیلومتر بر ساعت، بردی بالغ بر یک هزار کیلومتر، سقف پروازی 7500 تا 12 هزار متر دارد و قادر است میزان محموله جنگی تا 250 کیلوگرم را با خود حمل کند و علاوه بر این مشخصات کرار ویژگی های دیگری هم دارد.
وقتی متخصصان ایرانی کرار را طراحی کردند برای انجام ماموریت هایی، چون هدف سریع برای تمرین نیروی پدافند هوایی ارتش بود، اما در سال های بعد با ارتقای این پهپاد نمونه تهاجمی آن هم در تابستان سال 1389 معرفی شد، اما فرآیند توسعه کرار ادامه داشت و نمونه جدید آن در سال 92 جهت رهگیری اهداف هوایی رونمایی و موجب شد تا سقف پروازی آن هم افزایش یافته و به حدود 25 تا 40 هزار پا برسد. سامانه خلبان خودکار با قابلیت اجرای ماموریت بدون نیاز به ارتباط با ایستگاه زمینی، توانایی برنامه ریزی مجدد در حین پرواز و تغییر ماموریت، بسته شدن امکان ارتباط برای جلوگیری از نفوذ دشمن در سامانه هدایت و کنترل و برخورداری از سامانه های پیشرفته ناوبری از دیگر ویژگی های مهم این پهپاد بومی است.
پهپاد کرار هم مانند بسیاری از پهپادهای اولیه ایران برای برخواستن از پرتابگر بهره می برد، به این شکل که پهپاد با یک پیشران راکتی سوخت جامد از روی پرتابگر به پرواز درمی آید و راکت پس از اتمام انرژی رها می شود و موتور جت خود پرنده کار تامین توان آن را بر عهده می گیرد؛ البته این احتمال وجود دارد که در نمونه های ارتقا یافته از ارابه فرود برای برخواستن و فرود از روی باند استفاده شود، اما در حال حاضر کرار به این شکل پرواز می کند و پس از پایان ماموریت و رسیدن به منطقه مورد نظر فرود با چترهای تعبیه شده روی پرنده و بالشتکی که در زیر آن قرار گرفته فرود می آید.
با این ویژگی، این پرنده می تواند از هر نقطه برای انجام عملیات به عنوان محل آغاز ماموریت استفاده کند و همین موضوع باعث گیج شدن دشمن خواهد شد، موضوعی که فرماندهان آمریکایی به آن اذعان و تجربه کردند، آمریکایی ها در عملیات طوفان صحرا جهت یافتن سکوهای پرتاب موشک اسکاد عراقی گفتند این کارمانند گشتن به دنبال سوزن در انبار کاه است، حال با وجود کشوری مانند ایران که وسعت چند برابری نسبت به عراق دارد و پهپادی که از هر نقطه ای توان پرواز دارد، کار دشمن برای از کار انداختن این پهپاد را بسیار دشوار و عملاً ناممکن می کند.
بعد از ساخت پهپاد «کرار»، تولید تسلیحاتی اختصاصی برای این پرنده نیز در دستور کار قرار گرفت. کرار تاکنون با بمب های 250 و 500 پوندی و نیز موشک هوا به سطح ضد کشتی کوثر مشاهده شده است، اما این پایان راه نبود؛ در ادامه راه وقتی بمب های هوشمند رعد 301 و بمب هوشمند 342 ساخته شدند به عنوان تسلیحات کرار به کار گرفته شدند.
همچنین این پرنده به بمب «اژدر مارک 46» مخصوص اهداف دریایی نیز تجهیز شده است به گونه ای که دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش، با تایید مجهز شدن پهپادهای ایرانی به سلاح های زیردریایی گفته بود که پهپاد ضد زیردریایی نداجا، قادر است در بردهای بیش از 1000 کیلومتر زیردریایی های دشمن را منهدم کند. وی همچنین گفته بود که «اژدر مارک 46» یکی از سلاح هایی است که این پهپاد می تواند حمل کند و البته این پهپاد یک پرنده چند منظور با قابلیت حمل چند نوع اژدر است.
پس از ارتقا این پرنده بدون سرنشین و ساخت «کرار» رهگیر که بعدها به «کرار-4» معروف شد، برای انجام نبرد هوایی لازم بود تا به موشک هوا به هوا مسلح شود و وقتی این پهپاد پیشرفته رونمایی شد با موشک ثاقب به نمایش درآمد تا به دنیا بفهماند دانشی که آن ها قصد رسیدن به آن را دارند سال ها است که در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. «کرار-4» با قابلیت رهگیری هوایی و گشت زنی احتمالاً از نمونه جدیدتر موتور طلوع-4 با قابلیت تنظیم دقیق رانش استفاده می کند. اما نمونه انتحاری کرار که در رزمایش پدافند هوایی اخیر معرفی شد در واقع حاصل تغییر نمونه های قبلی این پهپاد بوده است.
با افزوده شدن سامانه های ناوبری متفاوت و نیز یک جستجوگر اپتیکی به نوک دماغه و البته خط امن داده بین پهپاد و ایستگاه های فرماندهی پدافند هوایی، کرار انتحاری این قابلیت را پیدا کرده است تا به صورت خودکار از محل ذخیره خود که می تواند هر نقطه ای در کشور باشد به پرواز در آمده و با دریافت مستقیم اطلاعات هدف، با بهینه ترین مسیر اوج گیری، به سمت آن حرکت نماید. «کرار» انتحاری با اصابت مستقیم یا نزدیک شدن تا فاصله مناسب از هدف، عمل انفجار سرجنگی را به انجام می رساند.
پهپادهای کرار رهگیر مسلح به موشک مجید (طرح رسول)
پهپاد «کرار» رهگیر مسلح به موشک مجید تحت عنوان طرح رسول حاصل همکاری و هم افزایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروی های مسلح و نیروی پدافند هوایی ارتش است که می تواند با هزینه بسیار کمتر از هواپیماهای با سرنشین شکاری، عملیات رهگیری و انهدام هواگردهای متخاصم را به انجام رساند.
پهپادهای ارتقا یافته «کرار» که قابلیت تسلیح به موشک های هوا به هوا را دارند و برای درگیری علیه هرگونه اهداف پرنده متخاصم طراحی شده اند، پرنده های ساماندهی شده در قالب نیروی مهاجم را شناسایی و با ارسال همزمان اطلاعات و تصاویر زنده مشخصات هواگرد هدف، ضمن رهگیری موجب دور شدن آن ها از منطقه رزمایش شدند. افزایش عمق دفاعی، ارتقا ظرفیت پدافند تاکتیکی، انعطاف تغییر فضای درگیری پدافند از سکوی زمینی به سکوی هوایی، صرفه جویی در اقتصاد جنگ، افزایش قابلیت تحرک و جابجایی مولفه های توان رزم پدافندی و کاهش خطرات مربوط به استفاده از نیروی انسانی از ویژگی های برجسته طرح رسول است.
موشک پدافندی مجید که برای هدف قرار دادن اهداف در طرح رسول استفاده شده است به دو صورت حرارتی و تصویری هدف را ردگیری و دنبال می کند و یک دستاورد کاملا بومی است، پهپاد کرار مسلح به موشک مجید در رزمایش پهپادی ارتش در مهرماه سال جاری با موفقیت هدف واگذاری را مورد اصابت قرار داد. سامانه «باور 373» دست بلند پدافند هوایی ارتش است که برد بیش از سیصد کیلومتر را دارد. این یکی دیگر از نقاط قوت این دستاورد است که دفاع در عمق را برای پدافند هوایی حاصل می کند. با الحاق پهپادهای طرح رسول به یگان های پدافندی در سطح کشور، بخش عمده ای از عملیات پدافند هوا پایه به صورت تاکتیکی و در هر موقعیت جغرافیایی و با هزینه بسیار پایین تر نسبت به استفاده از هواپیماهای با سرنشین و با درصد خطر کمتر انجام می شود.
گفتنی است، انبوهی از پهپادهای کرار در آذر ماه سال 1402 با حضور فرمانده کل ارتش به یگان های نیروی پدافند هوایی ارتش در شرق، غرب، جنوب و جنوب غرب کشور الحاق شد.
همچنین پهپاد جت کرار در فروردین و بهمن ماه 1402 نیز با حضور فرمانده کل ارتش و ویر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به سازمان رزم ارتش ملحق شد.
چنین پیشرفت بزرگی درست در زمانی که دشمنان می خواهند که انقلاب اسلامی نتواند مانند گذشته در میان سایر ملت ها گسترش پیدا کند گواه این موضوع است که «ما می توانیم» شعاری است که بارها دل دشمنان را لرزانده است. همچنین روند روبه رشد در صنایع پهپادی کشور با وجود مشکلات چند سال اخیر و تحریم های ظالمانه همچنان ادامه دار بوده و صنعت دفاعی کشورمان در حال ارایه جایگزین های به روز، پیشرفته و چندمنظوره برای پهپادهای عملیاتی، موفق و پرتعداد قبلی است.
227227
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پهپاد ایرانی کرار، فرصت فرار باقی نمی گذارد" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پهپاد ایرانی کرار، فرصت فرار باقی نمی گذارد"، کلیک کنید.