معنای خروج از غزه! – آسیاننت

معنای خروج از غزه! - ایسنا

گرچه بخش های زیادی از نوار غزه به تلی از آوار تبدیل شده و در ابعاد انسانی و زیرساختی متحمل شدیدترین خسارت ها شده، اما اسراییل با این وجود در بعد نظامی در یک بن بست جدی قرار گرفته و راهبرد روشنی هم برای خروج از این وضعیت ندارد و ادامه جنگ نیز نظر به شکل گیری تراژدی غزه و یک بحران انسانی بی سابقه موجب تشدید فشارهای بین المللی و به گفته شاک شومر عالی ترین مقام یهودی آمریکا باعث «تبدیل شدن آن به یک قدرت منفور جهانی» شده است. 

به گزارش آسیاننت، صابر گل عنبری در یادداشتی تلگرامی نوشت: امروز ارتش اسراییل در اقدامی غیر منتظره پس از 6 ماه از شروع جنگ از خروج نیروهای خود از جنوب نوار غزه و به ویژه منطقه خانیونس خبر داد و اعلام کرد که تنها تیپ ناحال برای جلوگیری از بازگشت آوارگان به شمال نوار غزه در این منطقه حضور دارد. قبلا هم نیروهای اسراییلی از شمال باریکه غزه خارج شده و با عقب نشینی دیشب از خانیونس می توان گفت که به استثنای نیروهای ناحال و برخی نیروهای لشکر 162 در نقاطی محدود در برخی اطراف مناطق مسکونی شمال نوار غزه، دیگر نیروی اسراییلی در این باریکه حضور ندارد. 

فعلا زود است که خروج از نوار غزه را به معنای پایان حمله زمینی اسراییل دانست و این که تاکتیکی است یا خیر. در شمال نوار غزه هم در دو ماه اخیر که نیروهای اسراییلی عقب نشینی کرده بودند، در مواردی دوباره وارد شده و دست به عملیات زدند و نمونه تازه آن حمله دوباره به بیمارستان شفا بود.

با این حال، عقب نشینی زمینی در شرایط جنگی در قاموس نظامی معنای خاص خود را دارد که چه در چارچوب توافق میان طرفین متخاصم باشد چه معطوف به توافقی نباشد، هر کدام دلالت و مفهوم خود را دارد. حالا که این عقب نشینی در چارچوب یک توافق صورت نگرفته، باید دید که آیا ناظر به تحقق اهداف تعیین شده و به تبع آن نبود ضرورتی برای ماندن در آن منطقه بوده است؟ 

ثقل نظامی حماس در منطقه خانیونس و ثقل جمعیتی تاریخی هوادار آن تقریبا در شمال نوار غزه است و یحیی سنوار که اسراییل دستگیری و یا کشتن او را از اهداف جنگ برشمرده است، در خانیونس زندگی می کند و همچنین گفته شد که بیشتر گروگان های اسراییلی در این منطقه حضور دارند. 

از این رو، چهار ماه پیش، اسراییل به جنوب نوار غزه با محوریت خانیونس حمله کرد؛ اما اکنون ارتش اسراییل بعد از چهار ماه در حالی از این منطقه خارج می شود که نه گروگانی آزاد شده و نه خبری از ترور و یا بازداشت سنوار و دیگر رهبران حماس هست و همچنین عملیات ترکیبی دیروز تیپ خانیونس شاخه نظامی حماس و حملات موشکی امروز از خانیونس به شهرک های اسراییلی پس از خروج نیروهای اسراییلی، بیانگر این است که عملیات زمینی در این منطقه در این مدت آسیبی جدی به کانون ثقل نظامی حماس وارد نکرده است. 

این خود نشان می دهد که عقب نشینی از خانیونس توام با موفقیت نبوده و برونداد ناکامی در سیطره نظامی و امنیتی بر این منطقه است که نیروهای اسراییلی در آن در این چهار ماه در معرض حملات شدید نیروهای چریکی فلسطینی بودند. 

برخی رسانه های اسراییلی، خروج از جنوب نوار غزه را مقدمه آغاز حمله زمینی به شهر رفح دانسته اند؛ اما این حمله پیچیدگی های خاص خود را دارد و به دلایلی بعید است به این زودی اتفاق بیفتد. 

حمله احتمالی به رفح هم پس از تجربه خانیونس بعید است که آورده نظامی خاصی در جهت خروج از بن بست تحقق اهداف جنگ به همراه داشته باشد. اما این حمله از آن جهت برای اسراییل اهمیت دارد که از این طریق بتواند واقعیت جدیدی را در امتداد مرز نوار غزه و مصر خلق و ارتباط زیرزمینی احتمالی میان غزه و صحرای سینا را قطع کند و مانع ورود سلاح شود؛ البته تجربه جنگ کنونی نشان داده که بیشتر سلاح های مورد استفاده در عملیات های فلسطینی ها بومی است؛ مانند موشک ضد زره پرکاربرد یاسین 105. با این حال، در مواردی هم سلاح های غیر فلسطینی نیز به کار رفته است. 

در کنار آنچه بیان شد، خروج نیروهای اسراییلی از جنوب نوار غزه، اما احتمالا با تحرکات سیاسی و دیپلماتیک چه تماس های آمریکا و اسراییل و فشار بایدن و چه مذاکرات قاهره که ظاهرا امروز از سر گرفته می شود، بی ارتباط نباشد. به گفته رسانه های آمریکایی و اسراییل، تماس تلفنی پنجشنبه گذشته بایدن با نتانیاهو بسیار متشنج بوده و بایدن تهدید کرده که عدم تغییر شیوه مدیریت جنگ “عواقب وخیمی” برای اسراییل به دنبال دارد. 

خروج از خانیونس می تواند تسهیل گر مذاکرات آتش بس نیز باشد و نظر به شروع مجدد مذاکرات در قاهره و در سایه پافشاری حماس مبنی بر عقب نشینی اسراییل از نوار غزه به عنوان یکی از شروط توافق، بعید نیست که اسراییل در یک اقدام پیشدستانه خواسته باشد خروج نیروهای خود را خروجی تصمیم یکجانبه خود و نه توافق و امتیاز دهی به حماس جلوه دهد. از این منظر این خروج می تواند بیانگر نزدیک شدن پایان جنگ باشد.

واقعیت این است که گرچه بخش های زیادی از نوار غزه به تلی از آوار تبدیل شده و در ابعاد انسانی و زیرساختی متحمل شدیدترین خسارت ها شده، اما اسراییل با این وجود در بعد نظامی در یک بن بست جدی قرار گرفته و راهبرد روشنی هم برای خروج از این وضعیت ندارد و ادامه جنگ نیز نظر به شکل گیری تراژدی غزه و یک بحران انسانی بی سابقه موجب تشدید فشارهای بین المللی و به گفته شاک شومر عالی ترین مقام یهودی آمریکا باعث «تبدیل شدن آن به یک قدرت منفور جهانی» شده است. 

انتهای پیام

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "معنای خروج از غزه! – آسیاننت" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "معنای خروج از غزه! – آسیاننت"، کلیک کنید.