افزودن محل اسکان پادشاهان هخامنشی به مسیر بازدید تخت جمشید – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنگار آنلاین، برزن جنوبی، محوطه ای باستانی در جنوب تختگاه تخت جمشید است. باستان شناسان، بقایای کاخ های هخامنشی را در این منطقه از سال 1310 تا امروز شناسایی کرده اند و کاوش های علمی در آن انجام شده است.

افزودن محل اسکان پادشاهان هخامنشی به مسیر بازدید تخت جمشید

پژوهشگران و باستان شناسان احتمال می دهند این محدوده، محل استقرار اصلی پادشاهان هخامنشی بوده است و مجموعه تخت جمشید به عنوان محلی آیینی مورد استفاده بود و مراسم در آن بخش انجام می شد، اما اقامت ها در برزن جنوبی بود.

در گزارش های کاوش باستان شناسی در این محدوده آمده که برزن جنوبی در کیفیت کنونی خود اولین نقشه جامع قسمتی از یک شهر دوران با عظمت شاهنشاهی هخامنشی را معرفی می کند.

مرحوم اکبر تجویدی در کتاب ماحصل کاوش های باستان شناسی خود با عنوان «دانستنیهای نوین درباره هنر و باستان شناسی عصر هخامنشی، بر پایه کاوش های پنج ساله تخت جمشید نوشته است:

زمانی که صفه تخت جمشید به دستور خشایارشا وسعت می یافت و پلکان بزرگ پیش بست غربی به آن افزوده می شد؛ در برزن جنوبی هم به دستور او، فعالیت های ساختمانی وسیعی انجام می گرفته و بناها و تاسیسات مختلفی در آن برپا می شده است. بطور یقین قسمتی از این ساختمانها به منظور سکونت در ایام اقامت در پارسه بوجود آمده است.

پس از خشایارشا فعالیت های ساختمانی در برزن جنوبی تا اندازه ای دچار رکود شد تا آنکه دوباره به هنگام شهریاری اردشیر دوم به ترمیم و گسترش و تغییراتی در ساختمانهای پیشین پرداخته شد. آثار برزن جنوبی به وسیله مقدونیان و مزدوران و همدستان یونانی و دیگر هم پیمانانشان ابتدا به طور کامل غارت شده و تمامی نفایس آن به یغما رفته و سپس با یک نقشه قبلی به آتش کشیده شده است.

بخش برزن جنوبی در مجموعه جهانی تخت جمشید کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این باره محمد ثابت اقلیدی، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در گفتگو با خبرنگار آنلاین گفت: در ضلع جنوبی تخت جمشید، آثاری وجود دارد که کمتر کسی آنها را دیده است و معمولاً بازدیدکنندگان تخت جمشید کم تر به این قسمت مراجعه می کنند.

محمد ثابت اقلیدی مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس

وی ادامه داد: ما قصد داریم اقداماتی در راستای بازگشایی مسیر دسترسی به این بخش (برزن جنوبی) انجام دهیم تا گردشگران از این بخش تخت جمشید هم بازدید کنند. در حق برزن جنوبی کم لطفی هایی شده است. این یک منطقه درجه 3 و 4 نیست. ما علاقه مندیم کاوش های برزن شمالی و جنوبی ادامه پیدا کند. منتظریم دوستان طرح آن را بیاورند. نورپردازی ها انجام شود. یک جاده قدیمی هم در آن حوالی هست که باید نورپردازی شود و در مسیر بازدید گردشگران قرار گیرد. اگر این بخش مرتب و مسیرها مشخص شود حدود یک ساعت و نیم تا دو ساعت به ماندگاری گردشگران افزوده خواهد شد و مرودشت از اقتصاد گردشگری تخت جمشید بهره مند می شود.

وی افزود: اکنون گردشگران یک دو ساعتی در تخت جمشید می چرخند و بعد به سمت شیراز راهی می شوند. جامعه محلی اطراف تخت جمشید هم هیچ بهره ای از حضور گردشگر نمی برد.

وی به سفر رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی به استان فارس خبر داد و گفت: تفاهم نامه ای با پژوهشگاه میراث فرهنگی امضا کردیم که قرار است کاوش های باستان شناسی را در برزن جنوبی انجام دهیم، چون کاوش های اساسی سالیان سال است در این محوطه انجام نشده ولی الان اعتبار آن موجود است.

اقلیدی بیان کرد: برای برآورد هزینه کاوش و مرمت در برزن جنوبی، باید کار فنی و مطالعات انجام شود، ولی امسال برای تامین اعتبار مشکلی نداریم.

در تخت جمشید، برزن شمالی هم وجود داشته است اما در این بخش کار باستان شناسی مفیدی انجام نشد. در این باره، کامیار عبدی فارغ التحصیل دانشگاه میشیگان و هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه شهید بهشتی در خصوص برزن شمالی و جنوبی گفته است: در خصوص برزن شمالی از نظر باستان شناسی کاری انجام نشده است اما در برزن جنوبی در سال 53 تا 55 شادروان اکبر تجویدی کاوش و گزارش آن منتشر کرد. آنجا ساختمان هایی در پشت پایین کوه ساختند که ظاهراً دربار هخامنشی در زمان داریوش اول یکی دو سال آنجا مستقر شده است و پس از ساختن ساختمان های بالایی، دربار اسباب کشی کرده و به محدوده بالایی صُفه مانند کاخ هَدیش و تَچَر و کاخ صد ستون و…انتقال پیدا کرده بودند.

وی گفت: ساختمان های پایین واقع در برزن جنوبی را برای مهمانان مهیا کردند فرض کنید کاربری هتل امروزی را داشته است. مهمانان اینجا بودند تا بتوانند در دربار به حضور شاه راه بیابند.

عسگری چاوردی، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید هم در این باره گفت: برزن جنوبی مجموعه شهری پارسه و بسیار مهم است در آنجا تعدادی از کاخ های بزرگ و ویلاهایی است که مخصوص سکونت اشراف و طبقه بزرگان بوده است یعنی کارکرد سکونتی داشته است.

چاوردی بیان کرد: طرح مرمت برزن جنوبی تهیه شده است. نمی توانیم بدون شناخت این همه کار را یکباره انجام دهیم. این پروژه خیلی بزرگ است و به دلیل مسایل حفاظتی، شناخت تاریخی و معرفی صحیح، این برنامه را باید فاز به فاز پیش ببریم. امیدوارم یک فاز آن را که ایجاد مسیر بازدید گردشگران از آرامگاه داریوش سوم است، امسال اجرا کنیم.

وی گفت: پروژه ها درباره برزن جنوبی و شمالی هزینه بر است و تا زمانی که نتوانیم به میزان کافی تامین اعتبار کنیم، نمی توانیم وارد اقدام عملی شویم. برزن شمالی باید حدوداً 1500 متر فنس کشی شود.

این باستان شناس ادامه داد: چندین سال پیش بررسی های ژیوفیزیک انجام شد، ولی به دلیل آلوده بودن سطح آن نتوانستیم پاسخی بگیریم. برزن شمالی اثر دارد، چون ویرانه های ساختمان ی آن کامل مشخص است و حتی نقشه ژیوفیزیک کاخی را در زمین های کشاورزی نشان می دهد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "افزودن محل اسکان پادشاهان هخامنشی به مسیر بازدید تخت جمشید – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "افزودن محل اسکان پادشاهان هخامنشی به مسیر بازدید تخت جمشید – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.